Openluchtdienst 2014

 

Openluchtdienst bij kasteel Nuwendoren 22 juni      (foto’s onderaan deze pagina)

foto 3Lichtgroen was het gras en blauw de open hemel op het affiche dat Marena Piersma had gemaakt voor de openluchtdienst op het weiland tussen de ruïne van Nuwendoorn en de Westfriese dijk. Precies zoals op het affiche waren de kleuren die dag: groen, geel, blauw, witte wolken aan de hemel, zon, wind… Een grote iglo en twee partytenten gaven de 150 bezoekers luwte. Die bezoekers kwamen uit Schagerbrug, Dirkshorn, Warmenhuizen, Krabbendam en omstreken. Maar ik trof ook gasten uit Alkmaar en Obdam, er waren twintig jongeren die in St. Maartenszee deze zomer op de Anloiup kerkelijk recreatiewerk doen. – Ook streken wandelaars en fietsers spontaan bij ons neer.

De popgroep Beam (vier jongeren uit Hoorn) speelden en zongen fantastisch. Ze vonden het geweldig om zo in een Oerol-achtige atmosfeer op te treden. Op de toren van het kasteel zagen we iemand  de hele tijd gesticuleren en af en toe hoorden we een kreet om aandacht. Op een gegeven moment kwam hij naar ons toe. Het was Floris V, de bouwheer van het kasteel, van wie we meenden dat hij 700 jaar geleden was vermoord. Dat was ook zo, maar hij verbleef nu in Engelenland, vertelde hij, en kwam even langs omdat we het over hem hadden. Floris legde ons het verschil uit tussen de wetten en regels die gelden op aarde en over wat hij in die 700 jaar geleerd had in Engelenland over de wetten van God. Dat zijn de wetten van de liefde, en die hebben te maken met open staan voor elkaar en voor God, de ander en jezelf accepteren. Dan krijg je vrede. Gods wetten hebben te maken met open deuren en met een kasteel waar ieder mens een veilige plek vindt. Floris deed ons nog de groeten van Johannes. Die kende hij wel uit Engelenland, en die heeft dezelfde boodschap schitterend verwoord in het visioen over het nieuwe Jeruzalem in het bijbelboek Openbaring. Johannes beschrijft daar een stad met altijd open poorten, waar het licht van Christus schijnt over alle mensen.

De dominee hoefde niet meer een preek te houden. Dat begrijpt u wel. Beam ging weer voor ons zingen. What the world needs is love. Willemijn Monsma zong het lied van Claudia de Breij: Mag ik dan bij jou? Samen zongen we over de stad van vrede en hebben wij het gebed van Franciscus van Asissi gebeden: Heer, maak mij een instrument van uw vrede.

Na de dienst was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Voor de kinderen was er een springkussen, er kon worden gevoetbald. En dat alles tijdens een koffieconcert van Beam. De collecte en de opbrengst van de koffie en de thee enzovoort waren bestemd voor Kika. In totaal kon er een bedrag van € 620,74 worden overgemaakt.

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de materiële en financiële steun van heel veel mensen. We zijn de omliggende kerken, Schagerbrug, Warmenhuizen en Dirkshorn dankbaar voor hun bijdragen. En ook de provinciale kerk – voor ‘een stuk’ sponsoring. En al die mensen en bedrijven, die zorgden voor de tenten, de dixies,  de stroomvoorziening (honderden meters kabel!) en ga maar door. Ook bedanken we de gemeente Schagen en de Provincie Noordholland voor hun welwillende medewerking.

En tenslotte dank aan het team, dat alles heeft  geregeld: Niels en Angelique, Roland, Willemijn, Helma en Ronnie. En niet te vergeten: Theo de Graaf, als Floris V.

 Posted by at 1:19 pm