Uitje Abdij 2010

Naar de abdij van Egmond

Op donderdagmiddag 3 juni togen we met een gezelschap van 16 gemeenteleden naar de Abdij van Egmond. De groep kwam bijeen bij onze kerk in Krabbendam en vandaar reden we naar de plaats van bestemming. Het weer was  geweldig: volop zomer. En de ontvangst in het restaurant met koffie en gebak was fantastisch.

De heer Kees Koomen uit Warmenhuizen vertelde daar in grote lijnen het verhaal van het ontstaan en het belang van de abdij. Hij begon aan het begin van de jaartelling en wist binnen het half uur aan te komen in het jaar onzes Heren 2010. Dat was knap en zijn verhaal verveelde geen moment.

Van hem begrepen we waar de naam Warmenhuizen vandaan komt: Warden-huizen. Ward betekent: ‘wierd, terp’. De monniken van de abdij verbonden de verschillende terpen met elkaar door dijken aan te leggen en zo ontstond Wardenhuizen. En zoals bekend mag worden verondersteld: de abdij van Egmond heeft enorm veel betekend voor het ontstaan van Noord-Holland.

Egmond met zijn abdij was niet alleen een kerkelijk, maar ook een wereldlijk machtscentrum. Toen de Rijn, die vroeger bij Katwijk in zee uitkwam, zijn loop verplaatste en voorbij Rotterdam in de Noordzee ging uitmonden, ging het centrum van de wereldlijke macht mee. De heren van Holland wilden de nodig tol kunnen heffen bij Dordrecht. Zij bouwden in Den Haag het Binnenhof en namen uit de abdij 50.000 boeken mee die de basis vormden van de universiteit van Leiden. Daardoor werd Egmond minder belangrijk. In de 80-jarige oorlog werd de abdij verwoest om pas in de 20ste eeuw weer te worden herbouwd.

Na zijn interessante en met de nodige humor gebrachte inleiding nam de heer Koomen ons mee voor een rondleiding in de verschillende kerken en kapellen van de abdij. We bezochten de begraafplaats van de monniken. We zagen schitterende gebrandschilderde ramen.

De rondleiding werd besloten in de kaarsenmakerij, de pottenbakkerij en het museum van de abdij. Toen waren we een kleine twee uur verder. Het was een even boeiende als  gezellige middag.

Hieronder ziet u een fotoverslag van het bezoek en wie meer wil weten over de abdij en zijn geschiedenis kan doorlinken naar www.abdijvanegmond.nl. Let daarbij ook op de pagina met gedichten!

Posted by at 9:21 am